PREMIS NACIONALS DE JOVENTUT 2021

Els premiats són: Guillermo Martínez Martínez, en la categoria de Compromís Social; Izhan Alcántara Pou, en Cultura; Sandra Fernández Fernández, en medi ambient; Javier González Arroyo, en Esport; María García Fernández, en Ciència i Tecnologia; i Cristina Paredero Morato, en Drets Humans.

Aquests guardons, dotats amb 5.000 euros, recauen en persones de no més de 30 anys que destaquen per la seva dedicació en el seu treball i la seva implicació personal en diferents àmbits de la societat.

Els Premis Nacionals de Joventut 2021, creats per l’Injuve amb la finalitat d’estimular i reconèixer la trajectòria i l’esforç de joves que posen de manifest el seu compromís en diferents àmbits de la societat, han estat fallat en les seves diferents categories:

Compromís Social

Guillermo Martínez Martínez, la candidatura del qual va ser presentada per l’Associació Ajuda’m 3D, té 27 anys i ha desenvolupat la seva activitat acostant la tecnologia 3D de pròtesi, de manera gratuïta, a persones vulnerables. I per a això ha unit Ajuda’m 3D amb la missió de fomentar el valor social de la tecnologia amb la finalitat d’ajudar a col·lectius vulnerables de tot el món.

Cultura

Izhan Mª Alcántara Pou, la candidatura del qual va ser presentada per la Federació Plataforma pels Drets Trans, té 21 anys, conegut com “Er Reverte” de manera artística, és un il·lustrador, animador i dissenyador gràfic, la trajectòria del qual ha transcorregut en l’Associació de Transsexuals d’Andalusia Sylvia Rivera i Federació Plataforma pels Drets Trans, dedicat a realitzar còmics i web còmics. Destaca “Les nostres vides importen”: vivències de persones trans en diferents àmbits personals, com ara l’amor, les amistats, familiar, estudis, laboral, infància, etc…per a desconstruir tòpics i esborrar prejudicis que s’associen a la vida trans.

Medi Ambient

Sandra Fernández Fernández, la candidatura del qual va ser presentada per l’Ajuntament de San Pedro del Pinatar, té 27 anys i cada setmana lluita per la protecció, posada en valor i difusió dels tresors naturals de la regió de Múrcia, en concret de la Mar Menor i la cerca d’una solució pel problema que suposa la contaminació plàstica i centra la seva iniciativa a trobar una solució útil als residus plàstics.

Esport

Javier González Arroyo, la candidatura del qual va ser presentada per l’Ajuntament de Miraflores de la Sierra, té 19 anys, és un esportista nat, l’esport és la seva passió. Durant una competició de motocròs “Javito”, com se’l coneix, va sofrir un accident amb conseqüències en la seva mobilitat, la qual cosa no ha impedit que amb el seu esforç i voluntat hagi continuat practicant i destacant en diferents esports com ara l’ski i el ciclisme adaptat.

Ciència i Tecnologia

María García Fernández, la candidatura de la qual fou presentada per la Universitat d’Oviedo, té 29 anys i ha enfocat la seva carrera científica a aplicar l’enginyeria per a resoldre problemes i reptes de la societat, entre aquestes destaca el desenvolupament i patent d’un sistema radar embarcat en un dron per a detectar mines antipersones i un altre tipus d’artefactes explosius enterrats.

Drets Humans

Cristina Paredero Morato, la candidatura dels quals va ser presentada per Fundació Cermi Dones, té 28 anys i és una jove diagnosticada d’Asperger que ha desenvolupat diverses actuacions en l’Associació Asperger Madrid i també és la creadora i actual coordinadora del programa “TEA-punts” on va establir les bases i va donar nom a l’actual programa que consisteix en un espai íntim de persones autistes totalment autogestionat per ells mateixos sense cap intervenció de tècnics o familiars. També destaca la seva vinculació amb GADIZ (Grup de Suport a la Direcció del Pla Inclusió) on està impulsant la plena inclusió.

Cadascuna de les categories ha estat premiada amb 5.000 euros.

Així mateix, el jurat va decidir concedir una menció honorífica, sense dotació econòmica, a: Manuel Docavo Barrenechea Moxó, proposat per Associació TFCOOP, en la categoria de Compromís Social; Jaime Andrés Mariño, proposat per la Federació Madrilenya de Ciclisme, en la categoria d’Esport; Emiliano Arencibia González, proposat per l’Ajuntament de Vila de Teror i Claudia Marín Pérez, candidata proposada per l’Institut de Ciència i Recerca Juvenil d’Aragó (ICIJA), tots dos en la categoria de Ciència i Tecnologia; i, finalment, Hind El Fadli Rzigui, candidata de l’Associació Marroquina per a la Integració dels Immigrants, en la categoria de Drets Humans.

La valoració de les candidatures ha correspost a un jurat compost per Rosa Menéndez López, Presidenta del CSIC, com a presidenta i Felix Jordán de Urríes Mur, Director General de Fundació Esport Jove, Aaron Lee, President de la Fundació Art que Alimenta, Helena Maleno Garzón, Portaveu de Caminant Davanteres i Víctor Viñuales Edo, Director de la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES), com a vocals.