Trucs i consells per estalviar a la teva casa

Ara que ja tens on viure, és moment de saber que pots fer per estalviar tot el possible. Aquí et donarem alguns consells per estalviar aigua, alimentació o en energia. D’aquesta manera no t’hauràs de preocupar de res.

Si ja vius pel teu compte i vols administrar correctament l’economia domèstica; o bé simplement vols arribar a final de mes sense números vermells, aquí tens uns quants consells senzills. De segur que t’ajudaran a organitzar el pressupost.

Identifica les despeses fixes i les despeses variables que tens cada mes i fes-ne un seguiment durant un període determinat, per saber quant gastes en cada partida. Amb els ingressos has de poder cobrir les despeses fixes i, segons els fons que et quedi per a les despeses variables, hauràs d’estrènyer més “el cinturó” o no tant.

Mira de tenir un fons reservat per a imprevistos (despeses derivades d’una malaltia, una multa inesperada, obres de reforma, etc.).

Esbrina si pots destinar –i ho vols– de manera regular una part gran o petita dels ingressos a estalviar per a despeses previstes o projectes a termini mitjà o llarg (una matrícula a un curs de formació, un viatge, regals de Nadal, una mudança, etc.)

Procura no endeutar-te. Tot i que en algun moment et pugui convenir d’adquirir un producte i pagar-lo de mica en mica, acumular quotes i deutes (per pagar un electrodomèstic, un cotxe, un viatge…) pot arribar a ser insostenible.

Hi ha despeses fixes que no varien mai o molt rarament. També hi ha partides fixes que causen despeses variables segons les necessitats i els hàbits de consum; partides que varien segons els desigs o necessitats, i despeses imprevistes. Aquí tens una relació de les partides que hauries de tenir en compte, en general, per a preveure i controlar les despeses domèstiques.

Per a una economia domèstica sostenible, és recomanable que les despeses d’habitatge no equivalguin a més del 30 % dels ingressos.

Podem controlar aquestes despeses si en fem un consum moderat i racional.  (gas, electricitat i aigua)

La despesa alimentària mensual pot variar molt segons els hàbits d’alimentació i consum de productes frescos i preparats, d’una banda; i si menges a casa o a fora.

Les despeses fixes de transport canvien molt segons els trajectes que facis habitualment i segons amb quin mitjà: anar a peu o amb bicicleta, amb transports públics, amb taxi o amb cotxe propi. Tingues-ho en compte si tens un pressupost limitat.

Amb les noves tecnologies -tot i que hauria de ser al contrari-, el cost domèstic de les comunicacions es va disparar. Connectar-se a internet i cridar per telèfon pot tenir un cost fix al mes o variar molt de l’un mes a l’altre, segons el consum i la modalitat de contracte.

Si estudies, has de preveure en el pressupost domèstic l’import de la matrícula i la forma de pagament del curs: de cop, en quotes semestrals, trimestrals o mensuals; a més del cost dels materials associats al curs.

És una de les partides més fluctuants. De tant en tant és inevitable que renovis roba i calçat. Potser ets una persona austera en aquest àmbit: fas servir la roba fins que ja no pot estar més gastada; compres roba i calçat de segona mà i sempre de rebaixes o als mercats. En aquest cas, vestir-te no hauria de significar cap ensurt per a la teva economia domèstica. Però si t’agrada vestir-te amb marques conegudes, tenir una gran varietat de roba a l’armari i renovar-la sovint per seguir les tendències de la moda, vés amb compte: uns pantalons o unes sabates poden desmuntar-te tot el pressupost mensual.

Anar de festa, al cinema o al teatre, apuntar-te a un curset o un taller, comprar llibres o música són despeses que, si no les controles, et poden reduir considerablement la liquiditat econòmica sense adonar-te’n. Assegura’t que el consum en activitats o productes de lleure no et priva de pagar les despeses fixes i inevitables.

Hi ha tantes despeses possibles com opcions i necessitats de consum i serveis: assegurances, medicaments, manutenció d’animals, perruqueria, regals per a la gent que t’envolta… Identifica-les i administra-les segons les teves possibilitats.

CONSELLS PER ESTALVIAR AIGUA

1 Una dutxa ràpida consumeix 4 vegades menys aigua i energia que una banyera. Això se pot traduir en un estalvi de més de 100 euros a l’any.

2 Existeixen capçals de dutxa que permeten reduir el cabal més del 50%. També pots optar per un reductor de caudal que se situa en la sortida de la goma de la dutxa.

3 Revisa que la cisterna de l’excusat no tengui fuites i repara les aixetes que degotin. Estalviaràs entre 30 i 60 litres al dia.

4 Alerta amb les aixetes! Si tanques l’aixeta quan et rentes les dents, t’ensabones les mans o t’afaites, estàs estalviant entre 20 i 75 litres d’aigua. Estalviaràs més de 30 euros a l’any.

5 Utilitza airejadors i reductors de caudal. Permeten estalviar fins al 70%. Pots trobar-los en qualsevol ferreteria.

6 Les aixetes menys eficients són les de doble comandament. Substitueix-les progressivament per aixetes monocomandament o per sistemes encara més eficients com el termostàtic.

7 Cada vegada que uses el wc pots estalviar. Si no disposes de cisterna de doble descàrrega, pots posar una o dues botelles de plàstic plenes d’arena dins del dipòsit. Estalviaràs 3 litres d’aigua en cada descàrrega.

8 El wc no és una paperera. En cada descàrrega gastam entre 6 i 10 litres d’aigua.

9 La rentadora i el rentaplats han d’usar-se sempre a càrrega completa. Si uses el programa adequat en funció del tipus de roba i de brutícia estalviaràs aigua i energia. Cada vegada que posam la rentadora gastam entre 60 i 90 litres d’aigua.

10 Rega les plantes al matí ben prest o al capvespre. Pots aprofitar l’aigua de la dutxa freda o temperada o l’aigua de bullir verdures per a regar les plantes.

MESURES D’ESTALVI EN ALIMENTACIÓ

Accions que pots dur a terme per menjar millor i estalviar en la compra

La planificació és fonamental. Agafa paper i boli i apunta cada setmana tot el que necessites.

Hem de mirar què tenim al rebost, frigorífic i congelador.

Després, planificar els menús de la setmana i apuntar els ingredients que necessitarem i no tenim a casa. És a dir, planificar la compra.

Incou a la lista els aliments de temporada. Pasta, arròs, quinoa, verdures de temporada… tot té cabuda per preparar una gran varietat de plats diferents per tota la setmana. El llegum és molt econòmic i nutritiu, no pot faltar en una llista de la compra saludable.

No surtis a comprar sense la llista de la compra actualitzada per tenir clar el que necesites.

S’ha de prestar molta atenció a les ofertes ( 3×2, 2ª unitat, etc), cercar els productes rebaixats per data de caducitat pròxima, emprar cupons de descompte.        

No deixar-se atreure per les “ofertes ganxo” de productes que realment no necessites.

RECORDA: planificar la compra és el millor que pots fer!!

Aquí trobaràs consells per millorar l’eficiència i la gestió energètica de la casa.

Guia per estalviar energia a ca nostra

Discriminació horària d’electricitat. És una modalitat del contracte que es caracteritza per facturar l’electricitat a dos preus diferents en funció de l’hora del dia. L’avantatge és que l’energia a certes hores pot arribar a ser un 50% més barata.

Has de sol.licitar-ho a la companyia de forma gratuïta: totes les companyies ho ofereixen.

Comparar tarifes entre les diferents empreses comercialitzadores. A Espanya existeixen unes 100 comercialitzadores d’energia elèctrica, i unes 80 de gas, que ofereixen tarifes diverses que poden adequar-se de manera diferent a cada cas concret.

A la web de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència hi ha un comparador de tarifes de gas i d’electricitat, on s’hi pot especificar la zona on es troba l’habitatge, el consum aproximat, les característiques del contracte i si es té dret al bo social o no (en electricitat), de manera que el cercador identifica les millors tarifes per al perfil detallat.

Les organitzacions de consumidors també ofereixen comparadors, així com informació i assessorament.

Info OCU

La informació sobre la potència que tens contractada la trobaràs tant en el contracte amb la companyia subministradora com en qualsevol factura d’electricitat. Apareix la potència que tenim contractada en kW.

Com mesurar si la potència contractada es l’adequada?

Variarà en funció de les circumstàncies familiars/personals de cada un, i els equips elèctrics de què disposi l’habitatge. Es pot obtenir una aproximació de la següent manera:

1. Sumar la potència (kW) de tots els electrodomèstics de major potència que es facin servir habitualment al mateix temps.

2. Afegir a la suma anterior un marge de 1 kW per il·luminació i petits electrodomèstics.

3. Un cop realitzada aquesta suma, triar el graó superior més pròxim de les potències normalitzades que es poden contractar.

Així, un habitatge amb subministrament de gas per aigua calenta i calefacció, i sense equips de climatització elèctrics com aire condicionat, tendria prou amb una potència contractada de 3,3 kW, o 4,4 kW si la cuina fos de vitroceràmica. En canvi, un habitatge que tengui, per exemple, un termo elèctric per a l’aigua calenta o un equip d’aire condicionat haurà de contractar una potència superior, uns 5,5 kW.

Bonus social per a l’electricitat: és la tarifa amb descompte que pretén protegir els consumidors en situació de vulnerabilitat (només s’hi poden acollir famílies amb tots els membres a l’atur, majors de 60 anys amb pensions mínimes, famílies amb carnet de família nombrosa i habitatges amb menys de 3 kw de potència contractada.

Info Bonus Social